Godeanu este o comună în județul Mehedinți, Oltenia, România, formată din satele Godeanu (reședința), Marga, Păunești și Șiroca. Comuna este așezată in munții Mehedințiului, zonă cunoscută și ca ‘Banatul de Mehedinți’, în partea de nord a județului pe cursul superior al râului Topolnița sau Valea Mare, cum o numesc localnicii, la un kilometru distanță de peștera Topolnița.

Graiul, portul și obiceiurile sunt identice cu cele din Banatul de munte.

Localitatea are în componența 4 sate: Godeanu, Marga, Șiroca și Păunești.

Negeile satului Godeanu sunt: Ciumarca, în prima vineri înainte de Sfântu Ilie (20 iulie) și Sfânta Maria, în ziua de 15 august. Negeia satului Paunești este Sfântu Dumitru, în ziua de 26 octombrie. Negeia satelor Marga și Șiroca este Ispasul, în ziua de 17 mai.

Comuna Godeanu este situată în partea de sud-vest a țarii noastre și în nord-vestul județului Mehedinți, fiind tăiată de pararela 44⁰49′ latitudine nordică și de meridianul 22⁰32′ longitudine estică. Suprafața comunei este de 44 km², făcând parte din cadrul comunelor mici ale județului Mehedinți. Ea se învecinează la est cu comuna Bilvanești, sud-est cu comuna Izvorul-Barzii, sud Breznița Ocol, sud-vest Ilovita, vest Ciresu și la nord cu comunele Podeni și Balta. Distanța până la reședința județului Mehedinți, municipiul Drobeta-Turnu Severin este de 31 km.

Sari la conținut